2012. ÉVI ESSENT ISU GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁGESSC'2012 BUDAPESTEN! | 2011.05.01.
Európa-bajnokság lesz Magyarországon!


A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség úgy döntött, Budapestnek adja a 2012-es gyorskorcsolya Európa-bajnokság rendezési jogát. Tizenegy évvel a 2001-es világbajnokság után újra rangos gyorskorcsolya versenyt rendezhetnek Budapesten. A döntés előzetes, az ISU júliusi kongresszusán véglegesítik, ha addig nem jön közbe semmi, nem valószínű, hogy változik a helyszín.

A helyszín a Városligeti Műjégpálya lesz, annak ellenére, hogy 2009-ben már nem tudták megrendezni az ob-t és a 2011-ben már ki sem nyitott. A rekonstrukció a tervek szerint 2011. novemberére készül el. Az Eb megrendezésének a feltétele az, hogy az előző szezonban, de legkorábban annak a szezonnak az elején nemzetközi versenynek adjon otthont a pálya, ez ebben az esetben egy Világkupa-futam lehetne. Igaz, a 2001-es vébé előtt is felmentést kapott e feltétel alól Budapest, tette hozzá Egyed Krisztina.

Az nem okozott gondot, hogy a városligeti műjég a felújítás után is szabadtéri marad, mert egyelőre csak a sportág olimpiáit kell fedett pályán rendezni.

"A városligeti pályát már a vébé alatt is megcsodálták, a résztvevők azt mondták, mesés ez a környezet. A nemzetközi szövetségben pedig tudják, egyetlen ilyen szép pálya van a világon és az nálunk található" − mondta a döntés kapcsán Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) főtitkára. A sportvezető hozzátette, két ellenfele volt a magyar pályázatnak és ismeretei szerint egyhangúlag Budapestet támogatta az ISU tanácsa.

Az öt korcsolyás szakágat tömörítő hazai szövetség (a gyorskorcsolya mellett ide tartozik a rövidpályás gyorskorcsolya, a műkorcsolya, a jégtánc és a szinkronkorcsolya is) törekszik arra, hogy kétévente rangos nemzetközi versenyt − vébét, EB-t, Világkupa-futamot, Grand Prix-t − hozzon Magyarországra. Öt 2012-es világverseny valamelyikét szerették volna elnyerni, a gyorskorcsolya Eb mellett kísérletet tettek arra, hogy 1988 után újra műkorcsolya világbajnokság legyen Budapesten és próbálkoztak a rövidpályás gyorskorcsolyázók világversenyeivel is.

Sallak György szerint nem áll ellentmondásban az Eb-rendezés azzal, hogy az anyagi gondok nem kerülik el a MOKSZ-ot sem, mert a nemzetközi szövetség támogatja a szervezést, így vállalhatatlan anyagi terheket nem ró rájuk az esemény. A városligeti felújítással egyetlen hazai bázisát elveszítő gyorskorcsolyának pedig egyenesen új lendületet adhat a rendezés és egy megújult pályán egy jól sikerült Eb nagy segítséget adhat az utánpótlás nevelésnek.

Vissza >>>