2012. ÉVI ESSENT ISU GYORSKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁGEB a műemléki Műjégpályán | 2011.09.23.
Gyorskorcsolya Európa-bajnokságot rendez Magyarország


2012. január 6-8. között a századforduló stílusában felújított Városligeti Műjégpálya ad otthont a kontinens krémjét felvonultató 2012. évi Essent ISU Gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak. A rangos nemzetközi esemény a versenykorcsolyázás népszerűsítése mellett az utánpótlás támogatást és az országimázs építést tűzte zászlajára.

A korcsolya sport megújulásának első állomása a Gyorskorcsolya Európa-bajnokság.

Hosszú távú céljainak alapjait teremti meg az eseménnyel a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ). Az erős junior bázisra építkező MOKSZ az Európa-bajnoksággal kiválóan támogatja az utánpótlás korosztályt, hiszen egyrészt a tehetséges fiatalokat motiválja a személyes találkozás a kontinens legjobbjaival; másrészt megfelelő körülmények között, korszerű pályán készülhetnek. Jelenlegi felnőtt versenyzőink pedig szintén összemérhetik erejüket világ- és Európa-bajnok klasszisokkal. A női mezőnyben Tóth Ágota (6x felnőtt magyar bajnok), a férfiaknál Szöllősi Szabolcs (7x felnőtt magyar bajnok) képviselheti hazánkat. Érmes esélyeik ugyan nincsenek, de − többek között − a 2014-es téli Olimpiára ez egy remek felkészülési lehetőség számukra. “A magyar korcsolya sport megérett a megújulásra, ezáltal a szövetség is elindul egy új úton, hosszú távra tervezünk a korcsolyázás minden területén. A gyorskorcsolya Európa-bajnokság az első állomás, amely nem titkolt szándékkal az országimázs építésben is szerepet kap, hiszen Európa legjobb versenyzőit családtagjaik mellett a sajtó is elkíséri hazánkba.” − mondta Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke, országgyűlési képviselő.

Hagyományőrző, mégis modern EB családbarát kísérő programokkal

A versenyre 20 ország 200 részvevőjét, valamint nézőként az ő szurkolótáborukat várják a szervezők Budapestre, egy olyan időpontban, amikor alapvetően kevés turista látogat hazánkba. Az Európa-bajnokság természetesen a versenysport szempontjából a legfontososabb, de a MOKSZ ettől távolabbra is tekint. A korcsolyázás az egyik legkönnyebben elérhető téli tömegsport, Magyarországon mégsem választják sokan ezt a mozgásformát. Az esemény megfelelő publicitásának köszönhetően azonban javulhatna a jégpályák kihasználtsága, amely segíthet a versenykorcsolyázás fellendítésében is. “Családbarát Európa-bajnokságot tervezünk, élvezhető, izgalmas futamokkal, játékos kiegészítő programokkal. Reméljük, hogy ez által a korcsolyázást egyre többen megkedvelik és akár iskolák is alkalmazzák testnevelési órákon. ” − nyilatkozta Sallak György, a MOKSZ főtitkára.

Impozáns helyszín: a világ legnagyobb szabadtéri műjegén állnak rajthoz a versenyzők

Nemzetközileg is hírértékű az EB helyszíne. Az eredeti állapotában, a századforduló építészeti stílusában, de korszerű technikával felújított Városligeti Műjégpálya a világ legnagyobb szabadtéri műjege. Egyedülálló, hogy egy nagyváros közepén, történelmi környezetben lehet korcsolyázni, miközben a műemléki pálya alkalmas egy világverseny megrendezésére is. A Műjégpálya igazgatója, Bartha László elmondta: “Különösen fontos momentum ez az EB, hiszen a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) jóváhagyta a szabadtéri helyszínt, ápolva ezzel a hagyományos korcsolyázó körülményeket. A 2001-es sikeres világbajnokság után, most egy modernebb pályával készülünk egy kiemelkedő Európa-bajnokság megrendezésére.”

Jegyvásárlás

A 2012.évi Essent ISU Gyorskorcsolya Európa-bajnokságra szeretettel várnak minden érdeklődőt a rendezők. A jegyvásárlásról teljes körű tájékoztatás olvasható a Jegyek menüpontban az EB hivatalos honlapján: www.essc2012.hu

Balogh Anikó
Sajtófőnök
2012. ISU Gyorskorcsolya Európa-bajnokság
Mobil: +36 30 619 6649
E-mail: press@essc2012.hu
www.essc2012.hu

Vissza >>>